Wizyta grupy IV w Zespole Szkół Gastronomicznych
W dniu 21 maja 2021 w ramach projektu Twój krok do przyszłości grupa IV wybrała się do Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 na osiedlu Złotej Jesieni 16 na zajęcia poświęcone pracy kucharza. Na wycieczkę pojechaliśmy autokarem.
Na miejscu powitała nas pani Dyrektor i zaprosiła na warsztaty prowadzone przez uczniów szkoły gastronomicznej, ale pod kierunkiem nauczycieli. Potem w zespołach sześcioosobowych wyruszyliśmy do trzech sal i uczyliśmy się nakrywać do stołu, wykonywać precle i pizzerinki, dekorować babeczki i robić trufle.
W czasie warsztatów w kuchni poznaliśmy składniki i sposób robienia precli oraz pizzerinek; pod okiem fachowców powstały przepyszne wypieki, które potem dzieci zabrały ze sobą do przedszkola.
W sali kelnerów dowiedzieliśmy się, jak przygotować stół i sztućce na przyjęcie; kruszyliśmy lód w specjalnej maszynce, degustowaliśmy napój orzeźwiający.
W trzeciej pracowni robiliśmy ze specjalnej masy trufle i ozdabialiśmy babeczki. Na koniec zajęć nadeszła pora degustacji przyrządzonych własnoręcznie przysmaków.
Pod opieką sympatycznych adeptów sztuki kulinarnej i ich wspaniałych nauczycieli w atmosferze ciepła i życzliwości szybko upłynął nam czas zgłębiania tajników kuchni.
W czasie zajęć dzieci mogły przyjrzeć się z bliska prawdziwej profesjonalnej kuchni, jej wyposażeniu, ubiorowi kucharza, a na pamiątkę dostały czapki kucharskie. Dowiedziały się, że w kuchni trzeba przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny. Niektórym dzieciom tak bardzo spodobały się zajęcia, że wyrazili chęć zostania kelnerem, cukiernikiem czy kucharzem.
Na zakończenie warsztatów wszystkie dzieci otrzymały z rąk Pani Dyrektor dyplomy.
Bogaci w wiedzę i umiejętności, zaopatrzeni we własnoręcznie wykonane pyszności, z dyplomami wyruszyliśmy w drogę powrotną do przedszkola, gdzie czekał na nas obiad przygotowany przez nasze panie kucharki.
Joanna Rebes i Agata Adamska
Trackback from your site.